ИИСУС НЯМА ДА ВИ СПАСИ, САМО ПРЕЗИДЕНТЪТ СИ МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ

Иисус Христос няма ви извади от бедността или да излекува болестта ви, докато Китайската комунистическа партия ще го стори, затова свалете образите на Христос и ги заменете със снимка на президента Си Дзинпин.

Такива са инструкциите на местните власти към хиляди селяни в Югоизточен Китай – един от знаците за нарастващия култ към личността на могъщия лидер на страната, както и за засиления натиск срещу християнското богослужение.

Социалните медии съобщават, че в окръг Юган в провинция Дзянси селяните „доброволно“ са свалили 624 плаката с християнски слова и образи и са ги заменили с 453 изображения на президента Си. Тези събития, макар и в малък мащаб, връщат спомените за култа към личността на първия лидер на комунистически Китай Мао Дзедун, чиито снимки са присъствали във всеки дом.

По време на последната кампания активисти на партията, ангажирани с преодоляването на бедността, са обикаляли селата и са пропагандирали усилията на партията за развитието на селското стопанство и ограничаване на бедността. „Те разтопиха ледовете в душите на християните“ и „им помогнаха да се превърнат във вярващи в делото на партията“.

Чи Ян, председател на народния конгрес в градчето Хуангжинбу в окръг Юган, отговорен за кампанията за ограничаване на бедността в района, казва пред South China Morning Post, че селяните „вече не трябва да разчитат на подкрепа на Иисус, а на партията“.

„Много домакинства живеят в бедност заради заболяване на член от семейството. Някои се обръщат за помощ към Иисус, за да излекува болестта им – казва Чи. – А ние се опитваме да им обясним, че заболяването е физически проблем и че онези, които могат да им помогнат, са Комунистическата партия и генералният секретар Си.“

Чи обяснява, че кампанията се провежда в неговия район от месец април и оттогава на домакинствата са били раздадени повече от 1000 портрета на Си, за да ги закачат в домовете си. Християните съставляват около една трета от населението в региона, наброявайки между 5000 и 6000 семейства, обяснява Чи.

„Много от хората по селата са невежи. Те мислят, че ще бъдат спасени от Бог – допълва той. – Благодарение на дейността на нашите кадри, те ще осъзнаят своята грешка и ще разберат: вече трябва да търсим помощ не от Иисус, а от партията.“

През октомври официални лица от окръг Юган проведоха среща, на която се говореше за „усещане за криза“ по отношение влиянието на религията в района според официалната интернет страница на окръга. На срещата партийният секретар на окръга Ху Уей е заявил, че те трябва да работят „за обединението на вярващите около идеите на партията“.

А през август официални лица са премахнали кръстовете в окръг Юган според Радио Свободна Азия – наподобявайки кампанията, проведена наскоро в съседната провинция Джъдзян. (…)