МНОЗИНА КАТОЛИЦИ СЕ БОРЯТ ДА ЗАПАЗЯТ ВЯРАТА СИ

Новата вълна от обвинения в сексуални посегателства поставя редица проблеми. „Хората ни продължават да вярват в Бог. Но не вярват на нас“

 

Мегън Макейб е родена в католическо семейство, завършва католическа гимназия и колеж, а сега преподава в католически университет. Но 32-годишната жена не е посещавала меса повече от месец, след като през август съдът на щата Пенсилвания оповести доклад, в който са документирани над 1000 случая на сексуални посегателства от духовници в щата.

„Имаше момент, в който си мислех, че нищо добро не е останало в тази институция“, казва г-жа Макейб и в гърлото й засяда буца, докато говори.

Скандалът, предизвикан от случаите на сексуално насилие, който разтърси Църквата тази година, накара някои от най-верните католици в страната да си задават въпроса как да помирят своята дългогодишна вяра с реалностите на институцията, на която разчитат. Решенията, които за тях някога са били даденост – дали да посещават меса, да изпратят децата си в католическо училище, или дори дали да кръстят децата си ‒ сега внезапно се оказват поставени под въпрос.

През 2017 г. католиците в САЩ са 74,3 милиона, което е спад в сравнение с 81,6 милиона две години по-рано според изчисления на Центъра за изследване на апостолата, организация към Джорджтаунския университет. Изследване на Центъра „Пю”, оповестено тази седмица, показва, че 72 % от тях одобряват дейността на папа Франциск, което е най-ниското одобрение от началото на неговия понтификат и 12 % по-малко, отколкото в началото на годината. Повече от 60 % от американските католици смятат, че той се справя зле или неубедително с кризата със сексуалните посегателства.

„Хората ни продължават да вярват в Бог – каза миналия месец пред своите свещеници архиепископът на Маями Томас Уенски. – Но не вярват на нас.“

Г-жа Макейб е била ученичка в гимназия близо до Бостън, когато през 2002 г. за пръв път стана известен мащабът на проблема със сексуалното насилие в Църквата. Тогава изследванията показаха рязък спад на посещаемостта на храмовете като последица от скандала, но г-жа Макейб не си спомня темата да е била широко обсъждана в училище или у дома. „Нямах представа колко тежко всъщност е било положението“, казва тя.

Днес, като професор по религиозни изследвания в Университета „Гонзага” в Спокейн, щата Вашингтон, вече като възрастна, тя е изправена пред проблема с историята на това насилие.

„Бях изумена от нивото на прикриване на проблема – споделя тя в отговор на доклада от Пенсилвания. – От това се почувствах още по-зле.“

Тя не е единственият член на семейството, който е потресен.

Нейната свекърва, Мерибет Браун, редовно посещава неделните меси от дете, а днес се опитва да обясни защо продължава да го прави въпреки последните скандали. „Така съм свикнала да го прави през целия си живот“, казва тя.  (…)