СЕДМО МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ НА ЦЪРКОВНИТЕ ИЗКУСТВА

В края на миналата година, на 18 октомври, деня на св. Лука, в изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново бе открито Седмото международно биенале на църковните изкуства. Организатори на събитието са катедрата „Църковни изкуства“ на Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и община Велико Търново, която съфинансира проекта като събитие от културния си календар. Форумът се провежда под патронажа на ректора на Великотърновския университет – проф. д-р Христо Бонджолов. Тази година проявата бе посветена на 30-годишнината от основаването на Православния богословски факултет на Великотърновския университет.

Първото издание на Биеналето се организира през 2009 г. под мотото „Църковните изкуства в духовната култура на съвременна Европа“ и през своите вече седем издания се утвърждава като престижен международен форум. Той включва изложба с творби на съвременни автори в областта на православните църковни изкуства: иконопис, стенопис, дърворезба, мозайка, миниатюра, утвар, текстил, графика и т.н., а също и съпътстващи събития като дискусии, презентации и кураторски проекти.

Тази година, наред със съвременното творчество, в експозицията са показани и четири възрожденски икони от фонда на Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово и ХГ „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево. Акцентира се върху ясната връзка с традицията и идеята за приемствеността като опора и вдъхновение за съвременните иконописци.

„Свещеното в изкуството“ е заглавието на кураторския проект на проф. д-р Думитру Сорика от Букурещкия университет, представен също в рамките на Биеналето. В експозицията са показани по-свободни интерпретации на християнска тематика в живописни и керамични творби, принтове и инсталации, които нямат пряка литургична употреба в храмовата архитектура.

Съпътстващо събитие на Биеналето е и третото издание на проекта „Алегория Сакра“, което представя изложбата „Завръщане“ на проф. Станислав Памукчиев. Експозицията, вдъхновена от сакралното пространство, е с куратор проф. д-р Красимир Русев.

Седмото международно биенале на църковните изкуства представя мащабна експозиция от икони, стенописи, мозайки, дърворезби, миниатюри, църковна утвар, текстил (хоругва от Румъния), графики и дори пощенско филателно издание – „120 години от рождението на българския патриарх Кирил“, включващо пощенска марка, винетка, пощенски плик и специален печат. Впечатляващо силно е представянето на резбарите миниатюристи от България и Сърбия – Иван Костов, Живко Петров, Кирил Томанов, Богомил Иванов и Бранко Станкович. Малкият формат на резбите върху дърво, кост и седеф напомни за този прекрасен, почти изчезващ в съвремието жанр. По-широкоспектърният интерес към Биеналето от страна на специалисти в специфични области на християнското изкуство показа и стремежа на организаторите за надграждане на форма̀та чрез включване на творби, осъществени с разнообразие от изразни средства.

Биеналето има конкурсен характер и селекцията на творбите премина през няколко етапа: изпращане на репродукции на творби по електронна поща, журиране на получените творби и определяне на наградените автори. В изложбата взеха участие 134 автори, от които 89 от България и 45 от Гърция, Румъния, Сърбия, Република Северна Македония, Австрия, Русия и Украйна. Традиционно със свои творби в Биеналето участват и отличени ученици от Художествената гимназия в Сливен, НГПИ „Тревненска школа“ в Трявна и две детски школи за изобразително изкуство от Самоков и Севлиево.

В последното издание на Биеналето бяха присъдени награди на Цветелина Максимова, Десислава Гетова, Ива Донкова, Сава Костадинов и НХГ „Димитър Добрович“ в Сливен за цялостно представяне. Номинации получиха: Александра Йеротиевич, Ателие Праксис, Владимир Андреев, Димитър Христов, Димостенис Аврамидис, Живко Петров, Зорница Иванова, Иван Костов, Йоана Мария Русу, Марио Конов, Михай Коман и Пламен Кирилов.

Съвременните художници имат възможността да се уповават на богатата културна традиция, свързана с християнската образност. Наред с общите за отделните националности естетически и духовен език, техника и материали, могат да се разграничат и стремеж към идентичност и много силно авторско присъствие. Тези нови посоки и оформящи характеристики биха могли да се квалифицират като съвременни школи във всяка от представените на Биеналето страни. Под влиянието на местните исторически, политически и други условия,съвременните тенденции в развитието на християнското изкуство показват многоликост, базирана на собствени естетически принципи, ненарушаващи рамките на традицията.

Форумът се превърна в място за творчески обмен и споделяне на умения за използване на нови техники и материали за работа през XXI век. Чрез средствата на живописта, графиката, дърворезбата, миниатюрата, керамиката, текстила и т.н., в иконите, стенописите и мозайките срещаме разнообразие от стилове и похвати – една цветна палитра от творби, сътворени в името на вярата и водени от съборността на Църквата. Биеналето получи висока оценка и от един от своите участници – проф. Димостенис Аврамидис от Атинския университет. Според него то е единственото по рода си мащабно събитие на Балканския полуостров, което събира ведно експозиционно пространство творби на църковните изкуства от осем държави и така представя реалната картина на състоянието и развитието на християнското изкуство на Балканите в XXI век. Професорът акцентира и върху домакинството на Велико Търново като знаков град, дълбоко свързан с културата на Балканите, и притегателен център за среща на творци в областта на християнската култура и изкуство, съхранил в себе си усещането за духовност и за вечност.

Форумът се радва на отзиви и популяризиране на проекта във всички регионални медии, а също в предаването „Вяра и общество“ по БНТ (23.10.2021 г.). Заснет е документален филм, посредством който експозицията остава достъпна във виртуалното пространство. Предстои издаването на двуезичен електронен каталог – на български и английски език, включен в националния референтен списък с научни издания, който ще бъде достъпен на сайта на Великотърновския университет. В него ще бъдат публикувани всички творби на участниците в Биеналето с кратко представяне и на самите художници. Академичното списание е издание на УИ „Св. св. Кирил и Методий“ с международна редакционна колегия, чийто главен редактор е проф. д-р Миглена Прашкова.

В организацията на Биеналето участват много партньори – някои с логистика, други финансират награди за отличените творби. Това са община Велико Търново, Съюзът на българските художници, Представителството на СБХ – Велико Търново, Великотърновската света митрополия, Православният център „Проф. Тотю Коев“, Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново, Сдружение „Икона“, фондация „Дякония и мисия“, художествените галерии в Габрово и Севлиево, спонсори.

Форумът беше повод за сключване на договори за партньорство и културен обмен между институции от България и чужбина. Великотърновският университет поддържа своя авторитет и място в културния живот на страната, като показва устойчивост през тези 14 години на подготовка и осъществяване на Международното биенале на църковните изкуства.

Доц. д-р Мариета Конова е ръководител на катедра „Църковни изкуства“, Православен богословски факултет, ВТУ.