МЕЖДУ ЕКСПРЕСИЯТА И СЪЗЕРЦАНИЕТО

„Небесни образи“, изложба на Надежда Кутева в галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6, 6–30 април 2022 г.

 

Християнската тематика занимава Надежда Кутева още от 90-те години на ХХ век – първо се появяват нейните архитектурни пейзажи. Провокирана от трудността на обектите – манастири и църкви, художничката създава своите живописни платна, съпътствани и от множество рисунки. По-късно се появяват рисунките с образите на патриарх Неофит от деня на ръкополагането му и на папа Франциск от идването му в България.

Изложбата на Надежда Кутева „Небесни образи“, която бе подредена в навечерието на Възкресение Христово в СБХ, представя 37 произведения – живопис, акварели и рисунки. В центъра на експозицията са четири полиптиха, посветени на св. Йоан Кръстител, св. Никола, св. Георги и Страшния съд. Експресивните живописни платна представляват умело създадени композиции от по шест пана. Нарисувани са под емоционалното въздействие на преживените две години в пандемия, особено на първите месеци в мъчително незнание и очакване, подчертава авторката. Затова неслучайно, наред с по-ранните изображения на змейове, лъвове, грифони, в тази изложба се появяват и изображения на прилепи. А една от работите е наречена „Танцът на смъртта“. Приемайки похватите на иконописната традиция, художничката рамкира образите на светците с житийни сцени. Както сама казва: „От тези житийни сцени се опитах да създам отделни кавалетни картини, придържайки се към строгата стилистика на иконографията, но изграждайки фигурите в обемно-пространствена среда. А към традиционните, улегнали във вековете сцени прибавих нов нюанс – мъжкото хоро, което се играе на Богоявление в Калофер. Така действието се прехвърля от река Йордан към река Тунджа“.

Акварелите в изложбата са разнообразни като сюжети, създадени са в различни години – „Четиримата евангелисти“, „Архангел Михаил“, „Йордановден“, „Страсти“, „Олтар“ и други. От по-ранните произведения на Надежда Кутева са показани „Погановският манастир“, „Църквата „Св. Богородица Елеуса“ – Струмица“, „Пасторал“. Сякаш на другия полюс на експресивността и динамиката в най-новите й мащабни живописни платна се позиционира живописта от сериите „Храм“ и „Ангели“ от 90-те години със своята съзерцателност, с акцента върху пространството и светлината, с причудливите крупни образи на ангели, слели в себе си черти на човеци и гълъби. Изложбата ни позволява да проследим пътя, който художничката изминава, в християнската вяра и в търсенето на свои средства за нейното изразяване.

Надежда Кутева е родена в София. През 1971 г. завършва Художествената академия в София (тогава ВИИИ „Николай Павлович“), специалност „Стенопис“. През 1981 г. специализира в Corcoran school of Art – Вашингтон. Първата й самостоятелна изложба е през 1975 г. в София. Следват многобройни участия в международни биеналета на живописта и над 20 самостоятелни изложби в България и в чужбина – в Полша, Словакия, Париж, Виетнам, Япония, Нидерландия, Северна Македония, Сърбия, Германия. През 1990 г. получава Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“. През 2021 г. получава Голямата награда на Петото балканско квадринале по живопис „Митовете и легендите на моя народ“ за произведението си „Страшният съд“.