БРАЗИЛИЯ И ХРИСТИЯНСКО НАСИЛИЕ

В началото на февруари бившият бразилски президент Жаир Болсонаро беше поканен и направи обръщение в „Църквата на всички нации“ в Бока Ратан, Флорида – петдесятна конгрегация на бразилската общност във Флорида, част от все по-голямата и разрастваща се деноминация „Асамблеи на Бога“. Посещението му беше поредното доказателство за все по-голямото политическо влияние на петдесятниците и другите евангелисти в Бразилия и в други страни от Латинска Америка, където техният брой става все по-голям.

То беше илюстрация и на тревожната тенденция сред редица евангелисти към опасна политическа нетърпимост. Много бразилски евангелисти, някои от които предпочитат военната диктатура пред демокрацията, взеха активно участие в атаката от 8 януари срещу правителствени сгради в столицата на Бразилия, предизвикана от тяхното отричане на резултатите от последните президентски избори.

В църквата във Флорида пастор Марк Бойкин представи Болсонаро като „новоизбрания“ президент на Бразилия, въпреки че Болсонаро загуби изборите през октомври с два милиона гласа, резултат, който той и мнозина от неговите привърженици не приемат. Бойкин, който произхожда от щата Мисисипи, се помоли Америка и Бразилия един ден „да се научат да броят, когато има избори“.

Много евангелисти поддържат Болсонаро заради изказваната от него подкрепа за социалния консерватизъм, но и защото харесват политическия му стил на силната ръка. Това завръщане към традиционната за Латинска Америка политика за уповаване на „каудильо“ не вещае нищо добро за бразилската демокрация.

През януари метежници, сред които имаше много евангелисти, включително пастори, отказващи да приемат резултатите от президентските избори в Бразилия, атакуваха президентския дворец, столицата и сградите на Върховния съд. Видимо те искаха да предизвикат военен преврат, за да върнат Болсонаро, който не призна поражението си на президентските избори и замина за Флорида веднага след приключването на президентския му мандат на 31 декември.

Група нападатели бяха заснети на видео в сградата на бразилския сенат да викат: „Бразилия принадлежи на Господа Иисус! Сенатът е нашата църква! Сенатът е църквата на Божия народ!”. Други се молеха и пееха химни. Според проучване 64% от бразилските евангелисти изказват подкрепа за военен преврат в Бразилия, а почти една трета от тях подкрепят нахлуването в правителствени сгради.

Преброяването от 2010 г. показва, че петдесятниците съставляват 20 процента от населението на Бразилия, а по-скорошни оценки настояват, че те вече достигат 30 процента, което ги доближава до превръщането им в мнозинство. За разлика от католиците или традиционните протестанти, петдесятниците обикновено не са организирани в централизирани деноминации с ясна йерархия и учения. Църквите им често са нови, конгрегациите им обединяват млади хора, водени често от харизматични пастори, а богослужението им се уповава на знамения и чудеса. Петдесятничеството често се обръща към бедните социални групи, пренебрегвани от държавните социални служби и останали извън обсега на традиционните църкви. Те намират посланието на петдесятниците за директна среща със Светия Дух за нещо овластяващо. В някои от случаите петдесятниците са твърдо убедени, че действията им са пряко ръководени от Божията воля.

Политическите последици от техните учения могат да бъдат егалитарни, демократизиращи и реформаторски. Ала те могат да бъдат и изпълнени с нетърпимост, поляризиращи, екстремистки и насилствени.

Възходът на евангелистите или петдесятниците в Латинска Америка може да бъде оприличен на възхода на калвинизма в някои части от Европа след началото на Реформацията, направили възможни пестеливостта, търговията, нарастването на средна класа и на политическа съпротива срещу произволната власт на монарси и аристократи. Но понякога калвинизмът също е ставал причина за социални конфликти, революции и граждански войни, когато „светиите“ са настоявали за установяването на „Божие“ управление. В някои случаи калвинистите са вярвали, че са Божии инструменти за установяването на Божието царство на земята. Нападението срещу главните правителствени сгради на Бразилия от въоръжени хора, сред които и много петдесятници, показва, че тази перспектива за Латинска Америка също не може да бъде изключена.

Заради мрачния си възглед за човешката природа калвинизмът до голяма степен е изпълнен с недоверие към отделната личност и отдава предпочитание на корпоративното управление. Но петдесятниците често се обединяват около харизматични пастори, които на свой ред подкрепят харизматични политици, настояващи, че тяхната връзка с Бога или поне с Божия народ е по-важна от законния демократичен процес. Законните демократични процедури понякога дори са разглеждани като секуларно и слабо управление, докато неподчинението и беззаконието са представяни за свещена смелост. (...)