ЦЪРКВАТА НА ОБЕДИНЕНИЕТО, ЯПОНИЯ И СЕВЕРНА КОРЕЯ

Църквата на обединението и Северна Корея поддържат тесни връзки въпреки крайния антикомунизъм на църквата.

 

Мъжът, убил Шиндзо Абе през юли 2022 г., беше мотивиран от убеждението, че бившият японски министър-председател е поддържал тесни връзки с религиозната група, станала известна като Църква на обединението. Убийството провокира разкрития, че много депутати от управляващата Либералнодемократическа партия (ЛДП) всъщност са поддържали тесни контакти с Църквата на обединението. Разкритията станаха причина всеки ден японската преса да излиза с ново заглавие по темата.

Църквата на обединението е религиозно движение, основано през 1954 г. от корейския религиозен водач Муун Сун Мюнг. По-късно тя се преименува на „Семейна федерация за световен мир и обединение”. Името не подсказва дали тази организация е религия, или не, но както в Европа, така и в САЩ тя отдавна е смятана за култ. Нейното седалище се намира в Южна Корея, а практиката ѝ да привлича огромни дарения от своите японски последователи, изпитващи вина за японската окупацията на Корейския полуостров, понякога се приема в страната за обществен проблем. След смъртта на Муун Сун Мюнг преди 10 години водач на групата стана неговата съпруга Хан Хак Джа.

Многобройни са свидетелствата на жертви на групата за негативното въздействие на така наречените „духовни продажби” – ритуал, чрез който наплашени хора са принуждавани да купуват дрънкулки, които да им помогнат да облекчат лошата „родова карма” на семейството си, или практиките за извличане на големи дарения от последователи на Църквата под претекст, че тя ще помогне за решаването на техни проблеми. В някои случаи децата на последователите на тази религия са оставени да живеят в крайна бедност, нещо немислимо в Япония, където малцина днес биха определили себе си като религиозни, а някои японци дори са развили непоносимост към религията.

Без съмнение убийството на Абе беше най-шокиращото събитие, случило се в Япония през 2022 г., и то накара обществото да обърне по-голямо внимание на Църквата на обединението. В същото време общественото мнение беше сплашвано от все по-честите военни изпитания на Северна Корея, чиито ракети неведнъж падаха в Японско море. На пръв поглед двата проблема може да изглеждат далечни, но всъщност Църквата на обединението и Северна Корея са тясно свързани.

Църквата на обединението остро критикува Северна Корея и издига призива за „Победа над комунизма”. През 1991 г. обаче основателят на Църквата направи сензационно посещение в Северна Корея и се срещна с тогавашния лидер Ким Ир Сен. По това време Северна Корея беше изпаднала в дълбока изолация и изпитваше сериозни финансови трудности след края на Студената война. Нямаше друг избор, освен да приеме подкрепата на едно сравнително младо религиозно движение, дори и то да настояваше за „победа над комунизма”. Роден преди разделението на Корея в днешна севернокорейска провинция, Муун Сун Мюнг искаше не само да се завърне в родния си град покрит със слава, но и се надяваше да успее да разпространи своята вяра сред севернокорейците, които биха се нуждаели от духовна подкрепа, ако Северна Корея последва съдбата на Съветския съюз. (...)