BG | RU

УБЕДЕНА ХРИСТИЯНКА НАЧЕЛО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

2019-09-19 14:19:00,

  

 

 

Урсула фон дер Лайен, която бе избрана за председател на Европейската комисия, е християнка от Евангелската лутеранска църква в Хановер. Какво място заема вярата в нейните политически позиции?

Урсула фон дер Лайен е убедена европейка по рождение, четем в германските медии. Родена през 1958 г. в Брюксел, още от дете тя говори немски и френски. По това време баща й, Ернст Албрехт – християндемократ, работи по изграждането на Европейската общност. По-късно той е министър-председател на Долна Саксония. Ала освен убедена европейка Урсула фон дер Лайен е и убедена християнка. Тя израства в евангелистко семейство и сама е член на Евангелската лутеранска църква в Хановер. След като завършва гимназия, следва медицина в Хановер и работи като акушер-гинеколог. В първите десет години от брака й с Хайко фон дер Лайен, който е лекар и професор, са родени и седемте им деца. Сама израснала в многодетно християнско семейство, тя винаги е искала да има много деца. Затова и късно влиза в политиката, през 2003 г. е избрана в парламента на Долна Саксония и става министър по социалните въпроси, жените, семейството и здравето. От 2005 г. е непрекъснато в кабинетите на канцлера Ангела Меркел – до 2009 г. като федерален министър по въпросите на семейството и младежта, впоследствие – до 2013 г., е федерален министър на труда и социалната политика. От 2013 г. е федерален министър на отбраната.

Майка на седем деца, със своето младежко излъчване тя е моделът на християндемократите за министър по въпросите на семейството, а либералите гледат с добро око на това, че по време на мандата си насърчава жените в опита им да съвместяват семейството и професията. И не се страхува от критиките, дошли от консервативното крило на нейната партия ХДС и от Католическата църква. Те я упрекват, че стимулирайки разкриването на повече места в детските ясли, скъсва с традиционните представи за семейството.

„Баща ми отговаряше за семейните доходи, а майка ми си седеше вкъщи и се грижеше за нас, децата. Моите родители се чувстваха щастливи от това разпределение на ролите – обяснява Фон дер Лайен в интервю пред Тагесшпигел през 2005 г. – Аз самата приемам моето семейство като дар, но живея при друго разпределение на ролите. Днес вече не съществува класическата мъжка професионална биография. Жените имат неограничен достъп до образование и до трудовия пазар – това е голямо завоевание.“

През цялата си политическа кариера Урсула фон дер Лайен неотменно е изразявала християнските си убеждения, припомня християнското списание pro. През 2006 г. в качеството си на федерален министър по въпросите на семейството и младежта тя кани ръководители на Католическата и Евангелската църква за учредяване на Съюз за възпитание. Целта е запознаване в ранна детска възраст с християнската вяра и християнските ценности, както и изработване на мерки в подкрепа на вече съществуващия Алианс за семейството, насочени към по-доброто съчетаване на професията и семейството. Двете църкви, аргументира се тя, имат голям опит във възпитанието – те управляват многобройни детски градини, около 72 % от всички места при независимите доставчици на образователни услуги в Германия. В западната част на страната те осигуряват даже половината от всички места в детските градини, обяснява министърът. Така те стигат до много деца и родителите им. За тази ограничена само до християнски деноминации покана обаче Фон дер Лайен е критикувана от мюсюлмански и еврейски организации.

Пред Франкфуртер Алгемайне Цайтунг тя не крие убежденията си: „Така естествено, както предаваме майчиния език на децата, трябва да предаваме и религията“. Религията и религиозността биха им помогнали да имат доверие в бъдещето. „В един свят, който става все по-несигурен и неконтролируем, все по-голяма важност придобиват две неща, които зависят лично от нас: семейството и религията.“ Тя съветва родителите да се молят с децата си, тъй като подобни ритуали затвърждават собствената идентичност.

Застъпвайки се за „последователно възпитание на децата“ и по-силно уважение към християнските ценности, тя улавя духа на времето, показват и социологическите проучвания в Германия. Според едно от тях (на списание Бебе и семейство) любовта към ближния и апелът към съвестта са изключително важни възпитателни цели: 84,4 % от анкетираните германци смятат за важно децата им да се възпитават в любов към ближния, 82,7 % искат децата им да се научат на милосърдие към нуждаещите се, а 79,6 % вярват, че възпитанието на съвестта е безусловно важно за децата.

Като социален министър, Урсула фон дер Лайен обяснява, че политиката й се основава на християнската представа за човека. „Имам предвид убеждението, че всеки човек е неповторим и притежава способности. За да ги развие, той се нуждае от разгръщане, защита в нужда и определени рамкови условия. Това важи най-вече за семейството.“

Като член на Евангелската лутеранска църква, Урсула фон дер Лайен подкрепя християнската организация Ora International, която се застъпва за деца в нужда по света и техните семейства.

Когато става министър на отбраната, тя обвързва своята дейност на поста с християнския дълг „активно да се поеме отговорност в името на мира“. Преди пет години по повод на встъпването в служение на военния епископ на Евангелската църква Зигурд Ринк Урсула фон дер Лайен заявява в реч пред войниците: „С Бог никога не си сам“. Пастирската грижа в армията би могла да даде този ориентир, който днес все повече хора дирят.

А през юни 2019 г. тя присъства на премиерата на книгата на епископ Ринк Има ли справедливи войни? Вяра, съмнение, съвест – как аз като военен епископ търся отговорите. В изказването си цитира автора: „Християнките и християните се познават не само по възвишените убеждения, а и по готовността в служба на ближния да направят малки стъпки за промяната на този свят“. Точно това желае да осъществи и тя в Бундесвера: малки стъпки към ред, основаващ се на мира, това е приносът на армията за стабилността и развитието на света.

През 2013 г. в ХДС се водят дебати за равнопоставеността на еднополовите двойки. Урсула фон дер Лайен подкрепя правото им да осиновяват деца. „Не познавам изследване, което прави извод, че децата, израснали в еднополови семейства, са различни от децата, които израстват в разнополови семейства“, казва тя пред „Дойчландфунк”.

След избора си за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи поздравления от кардинал Райнхард Маркс, председател на Германската епископска конференция. За предстоящата й мисия той й пожелава смели визии, много сили, необходимата подкрепа и във всичко това – Божията благословия. В писмото, цитирано от германските медии,  кардиналът заявява: „Вие поемате този пост в решителен етап от европейската интеграция, в който оживено се спори за бъдещето на нашия общ дом Европа. Тъкмо в тези времена трябва да ви бъдем благодарни, че сте готова да поемете тази важна длъжност“. Кардиналът има предвид опита на Фон дер Лайен в различни ресори на управлението.

„Днес и в бъдеще ние се нуждаем от един Европейски съюз, към чиито висши цели спадат стабилността, надеждността и правовият ред и който ще зависи от вашия ангажимент към един успешен мирен проект, от вас като гарант на европейските ценности – се казва още в текста. – Убеден съм, че благодарение на вашия дългогодишен богат политически опит, дълбоко повлиян от християнската представа за човека, ще създадете най-добри условия за това.“

И евангелският епископ на Хановер Ралф Майстер поздрави Урсула фон дер Лайен: „Радваме се, че една жена от Долна Саксония и от Евангелската църква ще ръководи в политически смутните времена тази изключително предизвикателна комисия“. Военният епископ Зигурд Ринк, от своя страна, оцени високо направеното от нея за духовната грижа за германските войници в мисиите зад граница. Той посочва също, че като първа жена в историята на Германия на поста министър на отбраната, Фон дер Лайен е подкрепила жените в армията и е показала, че те имат самостоятелна отговорна роля във въоръжените сили.

Превод от немски: Людмила Димова 
Предишен брой


Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2023 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org