BG | RU

АРЕТА ФРАНКЛИН: ЕДИН АЛБУМ ОБЯСНЯВА ЦЕЛИЯ Й ЖИВОТ

година 2018 / брой 135, Йорг Малицки

  

Ако някой иска да знае коя в действителност е била Арета Франклин, не трябва да търси най-добрия й албум. Една-единствена, напълно незначителна в търговски план плоча е достатъчна, за да разберете магията и тайната на нейния успех.


Днес всички говорят за Respect. Химнът на Афроамериканското движение за граждански права обезсмъртява Арета Франклин още когато е на крехката възраст от 25 години. Както и много други хитове, които биха стигнали за повече от една световна кариера.


След шест десетилетия в музикалния бизнес творчеството на Франклин е колкото мащабно, толкова и безсмъртно – 42 студийни албума, 6 албума от концерти на живо и легендарните компилации 52 Greates Hits, първата от които, доста абсурдно, излиза на пазара още през 1967 г.


Който иска наистина да разбере Арета Франклин, всъщност трябва да изслуша една-единствена плоча. Не, това не е Amazing Grace, албума от 1972 г., от който само в Щатите са продадени повече от два милиона екземпляра, за да се превърне той в най-продаваният звуконосител в дългата кариера на Арета Франклин.


Плочата, която говори за певицата повече, отколкото всички нейни големи хитове, е One Lord, One Faith, One Baptism. От търговска гледна точка, съвсем незначителна. В класациите на „Билборд“ стига едва до 106-о място. И въпреки това този албум обяснява целия й живот.


Въпреки че е родена в Мемфис, щата Тенеси, Арета Франклин е всичко друго, но не и жителка на южните щати. В Детройт, града на автомобилите, намиращ се на границата с Канада, е нейният дом. Там баща й, К. Л. Франклин, получава през 1946 г. работа като пастор в New Bethel Baptist Church и остава там до 1979 г. Едва четиригодишна, Арета пее госпъли в църквата и също там сама се научава да свири на пиано.


Тя е само на 12 години, когато забременява от един свой съученик и ражда дете. Като млада жена живее от време на време в Ню Йорк и Лос Анджелис, но в началото на 80-те години се завръща, за да бъде близо до баща си и семейството.


На 27 юли 1987 г., точно в деня, когато се навършват три години от смъртта на баща й, Франклин записва One Lord, One Faith, One Baptism – и то в църквата, в която К. Л. Франклин е бил пастор. Тук се е появил още през 1956 г. първият албум на Арета – Songs of Faith. Никъде другаде на света тя не се чувства наистина у дома си, както в New Bethel Baptist Church в Детройт.


Списъкът с музиканти, участвали в албума One Lord, One Faith, One Baptism, се чете като справочник „Кой кой е“ в семейство Франклин, освен това той показва какво значение има семейството за Арета. В албума ще чуем нейния брат Сесил, който вече е станал пастор като баща им Кларънс, наред със сестрите й Ерма и Каролин. Гласовете им заедно с този на братовчедката на Арета, Бренда, звучат в три от песните като The Franklin Sisters. Нищо чудно, че улицата, на която се намира New Bethel Baptist Church, междувременно носи името булевард „Франклин“. (…)


 
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2022 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org