BG | RU

ДУХЪТ НА СЪПРОТИВА НА СВЕТА ГЕНОВЕВА И СЪВРЕМЕННА ФРАНЦИЯ

година 2020 / брой 148, Едуар Тетро

  

 


Покровителката на Париж света Геновева е родена преди 1600 години, а Църквата отбелязва нейната памет на 3 януари. Публицистът Едуар Тетро напомня пред в. Фигаро, че и тогава християните са били преследвани по света, че духът на съпротива на светицата е спасил Париж от варварството и че той е в основата на френската идентичност.


В деня на Рождество 2019 г. си мислех как дори на този празник на надеждата и светлината се долавя остатъчният вкус на насилие, отчаяние и опустошение за християните по света, включително във Франция. Заради пълното безразличие на големите медии и западните политици християните се превърнаха „в най-преследваната религиозна група в света“ според скръбните данни от годишния доклад на асоциацията „Помощ за Църквите в бедствие“. В Югоизточна Азия масовите убийства и преследвания нарастват главоломно, окуражавани от ултранационализма, от ислямисткия екстремизъм и авторитарните режими. В Ирак убийците от ИДИЛ насърчаваха „изхода“ на местните общности и буквално намалиха десетократно броя на християните (150 000 срещу 1,5 млн. през 2003 г.). 99 % от християните в Мосул, град, в който те присъстват от 2000 години, също изчезнаха. Един век след арменския геноцид историята се повтаря, и то съпровождана от същото безразличие и страхливост от страна на големите западни сили, начело със Съединените щати.


В Африка, която е още по-близо географски и културно до нас, също виждаме да се умножават атентатите срещу християните. „Съществува съвсем ясен дневен ред за ислямизирането на преимуществено християнски зони“, свидетелства монсеньор Анабе от Нигерия малко преди активисти на „Ислямска държава“да обезглавят 11 християни в тази страна, и то в деня на Рождество. Вълната от убийства съвпадна с насилствената ислямизация на множество територии в Африка, както и с очакваното изграждане на 2600 джамии, финансирани от страните в Залива.


На Запад, и особено във Франция, господства пълно безразличие към тази световна вълна от антихристиянски преследвания. Когато атаките не са насочени срещу телата, те са насочени срещу храмовете: във Франция през 2018 г. са констатирани 1063 антихристиянски деяния, от които 881 са осквернявания на гробища (утрояване на данните през последните десет години). А да се сещате за някой представител на изпълнителната власт, който на Рождество 2019 г. да е изрекъл поне една дума към християните?


На какво се дължи това презрително мълчание във време, когато буквално се лети на помощ на някое силно медиатизирано или твърде видимо малцинство? (...)
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2023 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org