BG | RU

ЕЛЕНА МУРАРИУ – ЕДНО ОТ НАЙ-ИЗЯВЕНИТЕ ИМЕНА В СЪВРЕМЕННАТА ИКОНОПИС НА РУМЪНИЯ

година 2020 / брой 155,

  

Елена Мурариу е сред най-известните имена на съвременната румънска иконопис. Родена е през 1963 г. в град Звористя, окръг Сучава, Румъния. Завършва Художествената академия „Николае Григореску“ в Букурещ през 1987 г. със специалност монументални изкуства – реставрация. През 1994 г. изучава консервация и реставрация в Рим, Италия. Още с първите си изложби непосредствено след дипломирането си тя впечатлява критиците и публиката със своите графики и творби, повлияни от византийското изкуство. Представяла е самостоятелни изложби и е гостувала с групови експозиции във Франция, Гърция, САЩ, Италия, Русия, Чехия, Украйна и Сърбия.


От 2001 г. се посвещава на работата в областта на реставрацията и консервацията на църковно изкуство и днес е сертифициран експерт по реставрация към Министерството на културата на Румъния.


Често е определяна като един от най-ярките представители на нова генерация майстори на румънската иконопис, които не имитират, а внасят собствен почерк и неподражаем стил в руслото на традицията.


Носител е на множество отличия, сред които и на орден „Св. Йоан Златоуст“ на Румънската патриаршия през 20105 г. за изписването й на иконостаса на църквата на двореца „Котрочени“ (по оригиналния иконостас, който се съхранява в Музея на изкуствата в Букурещ).


Един от най-значимите й творчески проекти е посветен на светите румънски мъченици Брънковяну, представен в албума „Константин Брънковяну, силата на просветлението“ и в документалния филм „Силата на просветлението“ на авторката Марилена Ротару.


В творчеството си черпи вдъхновение от словата за покаянието на свети Андрей Критски и поезията на свети Ефрем Сириец. „Езикът на свети Ефрем със своята пластичност и образност е особено провокиращ за един художник“, отбелязва тя. Надява се един от следващите й проекти да бъде посветен на друг неин любим светец – Силуан Атонски. „Интересува ме процесът на вътрешно преобръщане от неверието към вярата, това е битка за цял живот, както се вижда и от примера със свети Силуан. Някои са непоклатими в своето духовно състояние, аз не съм толкова стабилна и имам нуждата постоянно да бъда призовавана да държа добрия път...“, споделя художничката в интервю за румънското списание Светлина на вярата.


 
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2022 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org