BG | RU

ГЕРМАНСКАТА КАТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА СЕ РАДВА НА ФИНАНСОВА БЛАГОСЛОВИЯ

година 2018 / брой 128, Ханделсблат

  

Оспорваният църковен данък е донесъл през миналата година 6 млрд. евро приходи на Германската католическа църква, разкрива разследване на вестника. Но прозрачността остава в сферата на пожеланията.


Луксозният комплекс в западногерманския град Лимбург контрастира ярко със старата романска катедрала, в съседство с която е разположен. И двете са собственост на Католическата църква на Германия, едната сграда е уважавана историческа забележителност, а другата е символ на пропуските в управлението на една хилядолетна институция.


Преди пет години стана известно, че Франц-Петер Тебарц-ван Елст, известен и като епископ на охолството, е изхарчил 31 млн. евро (по това време 43 млн. долара) за възстановяването на построения през ХVІ век комплекс и за издигането на луксозната модернистична резиденция. Обзавеждането в нея включва дизайнерска вана (на стойност 15 000 евро), гардероби (на стойност 350 000 евро), външна пътека с подземно отопление (19 000 евро), както и аквариум за декоративни шарани (213 000 евро).


Настоящият епископ отказва да живее в този комплекс. Съществуват идеи комплексът да бъде превърнат в бежански център или да бъде предаден на местния епархийски музей. Каквато и да бъде съдбата й, сградата се превърна в символ за споровете във все по-секуларното германско общество по въпроса за църковния данък.


Ако сте жител на Германия и сте били кръстен, вие сте записан като църковен данъкоплатец. Данъкът възлиза на стойност между 8 и 9 процента в зависимост от провинцията и се събира автоматично от правителството от приходите на всички регистрирани вярващи – без значение колко често те посещават църквата. Тази административна система е учредена за пръв път юридически като специална клауза във Ваймарската конституция от 1919 г., а след това е възприета дословно и в настоящата конституция, приета след Втората световна война.


За да напуснат религиозната общност и да престанат да плащат данък, германските граждани трябва да подпишат специални документи. А тези, които не плащат, не могат да получат причастие или други религиозни обреди според решение на Германската епископска конференция. Дори се знае, че Църквата е проверявала чужденци, живеещи в Германия, за да проследи дали те са били кръстени и дали подлежат на данъчно облагане.


Този подход носи видими ползи. Разследване на Ханделсблат разкри, че през 2017 г. Католическата църква е събрала от данъци 6 млрд. евро (7,1 млрд. долара), което е нов рекорд. Въпреки че от 2000 г. насам над 2,2 милиона германци официално са се дерегистрирали от Църквата, силната икономика на страната носи финансови ползи. Според изчисленията на Ханделсблат 27-епархии в Германия контролират богатство от поне 26 млрд. евро, което по всяка вероятност превръща Германската църква в най-богатата католическа институция в Европа след Ватикана. (…)
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2023 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org