BG | RU

ИЗЯВЛЕНИЕ НА СВЕТИЯ СИНОД НА ЕПИСКОПИТЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА НА АМЕРИКА, 16 август 2017 г.

година 2017 / брой 124,

  

Понеже чрез Него е създадено всичко, що е на небесата и що е на земята, видимо и невидимо; било Престоли, било Господства, било Началства, било Власти – всичко чрез Него и за Него е създадено; Той е по-напред от всичко, и всичко чрез Него се държи. И Той е Глава на тялото, сиреч на църквата; Той е начатък, първороден измежду мъртвите, за да има във всичко първенство (Кол. 1, 16-18)


До клириците, монасите и верните на Православната църква на Америка,


Скорошните трагични събития в Шарлотсвил, Вирджиния, откроиха наличието на нехристиянска реторика и прояви на насилие сред нашите общности. В същото време отговорът на цивилното държавно ръководство на тези събития предизвика дебати в нашето общество, които доведоха до нравствено двусмислие. Последното предизвиква по-нататъшно разделение. Подобна обществена тенденция изисква ясен отговор от Църквата.


Светият синод на епископите на Православната църква на Америка се присъединява към вярващите и към хората с добра воля от САЩ, Канада и Мексико, като ясно, безрезервно и недвусмислено отхвърля думите и деянията, които представляват, насърчават или подпомагат омраза, насилие, расизъм, бял супрематизъм, бял национализъм и неонацизъм. Като православни християни, ние вярваме, че всяко човешко същество е дете на Бога, създадено по Негов образ и подобие, и поради това ние всички сме братя и сестри независимо от расата, националността и вероизповеданието.


В същото време ние отхвърляме и тенденцията да бъдат осъждани индивидуалните извършители на тези отвратителни действия. Наистина, Иисус упрекна учениците Си, когато те предложиха да отвърнат с насилие срещу враговете: „Но Той, като се обърна към тях, смъмри ги и рече: не знаете, от какъв дух сте вие“ (Лук. 9:55-56). Църквата предлага на всички – без изключение – не осъждане, а път към прошка и мир в Христа.


Както се казва в православната молитва при изповед: „Господи, Боже, Спасение на рабите Си, милостиви, щедри, дълготърпеливи, Който съжаляваш за нашите беззакония, като не искаш смъртта на грешника, но да се обърне и да бъде жив; Сам и сега се умилостиви над Твоите раби и им дай образ на покаяние, прощение и отпускане на греховете, като им простиш всяко прегрешение, волно или неволно…“.


Ние отхвърляме омразата и насилието и като православни християни, сме се посветили да служим на помирението. Ние насърчаваме нашите клирици и верни да се държат здраво за благата християнска вест за изцеление, спасение и любов, предоставени от Христос, Който е пътят, истината и животът. В същото време призоваваме нашите клирици и верни да отхвърлят всички опити на индивиди или групи да си присвояват името „православен християнин“, за да пропагандират расизъм, омраза, бял национализъм или неонацизъм. Това е в съгласие със светите Евангелия, решенията на Свещените събори и опита на светците.


Напомняме на верните, че Православната църква в Америка не ограничава членството до определена раса или националност и винаги в историята е била отворена към всички. Пример от миналото е мисията в Аляска, която обхвана местните жители на тази земя и която до ден днешен съществува в мултикултурното и мултиетническо общество на Северна Америка.


Братя и сестри, св. Юстин Мъченик, който твори през II в., когато християните са преследвани, заявява: „Ние се мразихме и увреждахме взаимно и отказвахме да общуваме с люде от друга раса или страна. Сега, заради Христа, ние живеем заедно с такива и се молим за нашите врагове“. Нека сме изпълнени с този дух и сега.


С отеческа любов и благословение,


Членове


 


Превод от английски: Смилен Марков
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2023 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org