BG | RU

МЕДИЕН ОБЗОР: 2017, ЮЛИ – СЕПТЕМВРИ

година 2017 / брой 124,

  

Икономист за християнството и атомната бомба и за църковния поглед към днешните екологични проблеми – това са темите, които включваме в настоящия медиен обзор на Християнство и култура.


***


Християнството и атомната бомба


Каква позиция са заемали християните в дебата за атомното оръжие? Как последователите на най-широко разпространената религия в света са отговаряли на моралните дилеми, свързани с употребата на устройства, които могат да поставят историческия край на човечеството? Като се има предвид, че и двете държави, които контролират основната част от ядрените оръжия днес, смятат себе си за шампиони на християнската кауза, тези въпроси са много повече от академична главоблъсканица.


 А най-добрият отговор е, че от самото начало на атомната епоха християни са заемали противоположни позиции, често – драматично противоположни. Последните изпитания на Северна Корея добре напомниха за тези разминавания. Скоро след обещанието за „огън и ярост, каквато светът не е виждал никога преди“ на президента на САЩ, на страниците на водещите американски вестници се разрази истинска богословска битка. Пастор Робърт Джефрес, един от любимците на настоящия ръководител в Белия дом, настоява, че „Бог е дал власт на президента да отстрани водача на Северна Корея“. В пространно интервю за Вашингтон Поуст Джефрес заявява, че „на световните лидери е предоставена пълната власт да използват всички възможни средства, в т.ч. и война, за да възпрат злото“.


 Разбира се, пастор Джефрес не насърчава открито президента да използва атомно оръжие, но все пак твърдо подкрепя неговата позиция, която съдържа заплаха за нещо подобно. Епископалният свещеник Стивън Пауликас отговаря със статия в точно обратния смисъл и настоява, че позицията на Джефрес е „шокиращо неинформирана и опасна“. Пауликас припомня, че призивът на св. ап. Павел за дължимо уважение на светските власти не е „празен чек“ за употреба на насилие, а се отнася до практически ежедневни неща, като събирането на данъци например. И добавя: „Един по-мъдър духовен съветник от Джефрес би припомнил на президента, че в Писанието не може да се открие нито един аргумент, който да оправдава отправянето на заплахи за смърт и страдание срещу човешки множества“.


 В зората на атомната ера християните стоят на противоположни позиции и в буквален смисъл: самолетът, който унищожава Хирошима, е пилотиран от военнослужещи християни, а преди това – и благословен от военни духовни служители. В Нагасаки, от друга страна, се оказва разположен главният център на японското християнство, което по-рано успява да оцелее след жестоки гонения през 1600 и 1850 г. Катедралата в Ураками (в северната част на Нагасаки) представлява ранен църковен мегахрам, дом на 12 хиляди верни, който дава на пилотите удобна за набелязване цел от височина 31 хиляди фута. Смята се, че 8500 от тези 12 000 са починали вследствие (пряко или непряко) на атомната експлозия. Богомолците, които присъстват за изповед в четвъртък сутринта, са унищожени мигновено от самата експлозия, извършена 500 метра над покрива на сградата. (…)
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2023 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org