BG | RU

МЕДИЕН ОБЗОР: 2017, ОКТОМВРИ-НОЕМВРИ

година 2017 / брой 127,

  

500 години от началото на Реформацията, съветският опит за унищожаване на религията, възходът на етнорелигиозния национализъм на Балканите и бъдещето на християнството в Австрия – това са темите, които включваме в настоящия медиен обзор на Християнство и култура.


***


500 години Реформация


500 години след историческото начало на Реформацията католици и протестанти утвърждават взаимната си свързаност[1]. Според папа Франциск „Божията благодат и десетилетия на икуменически диалог позволяват на протестанти и католици да отбележат 500-годишнината от началото на Реформацията заедно. Трябва да благодарим на Бог за великия дар на това, че можем да отбележим тази година в истинско братство – вече не като врагове, след дълги векове на противопоставяне и отчуждаване. Съвместното отбелязване на тази годишнина е възможно с Божия помощ и благодарение на едно икуменическо пътешествие, което ни позволи да узреем за взаимно разбиране, доверие и сътрудничество. Миналото не може да бъде променено, но днес поне виждаме едни други така, както ни вижда Бог. Ние сме преди всичко Негови деца, родени отново в Христос с Кръщението, и следователно – братя и сестри. Твърде дълго се гледахме отдалече, с твърде човешко подозрение, вторачвахме се в различията и в грешките със сърца, насочени към осъждането на предишни деяния. Но сега католици и протестанти следват пътя на смирението и любовта, който води към превъзмогване на разделенията и към излекуване на раните – те работят заедно, за да служат на нуждаещите се и за да защитават справедливостта, да бранят правата на всички християни, които са жертва на преследвания дори в днешни дни“.


Подробно за всички приготовления около честването на 31 октомври 2017 г. във Витенберг може да се прочете на страниците на десетки немскоезични медии, на юбилейния уебсайт (https://www.luther2017.de), а в сбит вид – във фокус-рубриката на британския Гардиън[2]. (…)


 


 


 


 


 


[1] „Catholic and Protestant leaders unite to mark start of Reformation“, www.theguardian.com (31.10.2017).


[2] „Cities: Wittenberg in the spotlight: Luther rules, 500 years after Reformation“, www.theguardian.com/cities/2017/oct/31/wittenberg-spotlight-500-years-reformation-martin-luther (31.10.2017).
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2023 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org