BG | RU

МНОЗИНА КАТОЛИЦИ СЕ БОРЯТ ДА ЗАПАЗЯТ ВЯРАТА СИ

година 2018 / брой 135, Ян Ловет, Уолстрийт Джърнъл

  

Новата вълна от обвинения в сексуални посегателства поставя редица проблеми. „Хората ни продължават да вярват в Бог. Но не вярват на нас“


 


Мегън Макейб е родена в католическо семейство, завършва католическа гимназия и колеж, а сега преподава в католически университет. Но 32-годишната жена не е посещавала меса повече от месец, след като през август съдът на щата Пенсилвания оповести доклад, в който са документирани над 1000 случая на сексуални посегателства от духовници в щата.


„Имаше момент, в който си мислех, че нищо добро не е останало в тази институция“, казва г-жа Макейб и в гърлото й засяда буца, докато говори.


Скандалът, предизвикан от случаите на сексуално насилие, който разтърси Църквата тази година, накара някои от най-верните католици в страната да си задават въпроса как да помирят своята дългогодишна вяра с реалностите на институцията, на която разчитат. Решенията, които за тях някога са били даденост – дали да посещават меса, да изпратят децата си в католическо училище, или дори дали да кръстят децата си ‒ сега внезапно се оказват поставени под въпрос.


През 2017 г. католиците в САЩ са 74,3 милиона, което е спад в сравнение с 81,6 милиона две години по-рано според изчисления на Центъра за изследване на апостолата, организация към Джорджтаунския университет. Изследване на Центъра „Пю”, оповестено тази седмица, показва, че 72 % от тях одобряват дейността на папа Франциск, което е най-ниското одобрение от началото на неговия понтификат и 12 % по-малко, отколкото в началото на годината. Повече от 60 % от американските католици смятат, че той се справя зле или неубедително с кризата със сексуалните посегателства.


„Хората ни продължават да вярват в Бог – каза миналия месец пред своите свещеници архиепископът на Маями Томас Уенски. – Но не вярват на нас.“


Г-жа Макейб е била ученичка в гимназия близо до Бостън, когато през 2002 г. за пръв път стана известен мащабът на проблема със сексуалното насилие в Църквата. Тогава изследванията показаха рязък спад на посещаемостта на храмовете като последица от скандала, но г-жа Макейб не си спомня темата да е била широко обсъждана в училище или у дома. „Нямах представа колко тежко всъщност е било положението“, казва тя.


Днес, като професор по религиозни изследвания в Университета „Гонзага” в Спокейн, щата Вашингтон, вече като възрастна, тя е изправена пред проблема с историята на това насилие.


„Бях изумена от нивото на прикриване на проблема – споделя тя в отговор на доклада от Пенсилвания. – От това се почувствах още по-зле.“


Тя не е единственият член на семейството, който е потресен.


Нейната свекърва, Мерибет Браун, редовно посещава неделните меси от дете, а днес се опитва да обясни защо продължава да го прави въпреки последните скандали. „Така съм свикнала да го прави през целия си живот“, казва тя.  (…)
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2023 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org