BG | RU

Официално посещение на Сръбския патриарх Ириней във Великобритания

година 2016 / брой 115,

  

По покана на Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби от 13 до 16 октомври 2016 г. официално посещение във Великобритания направи Негово Светейшество Ириней, архиепископ на Печ, митрополит на Белград и патриарх на Сърбия, придружаван от официална делегация. С тази визита беше отбелязана 100-годишнината от посещението в Англия в разгара на Първата световна война на сръбския монах Николай Велимирович, когато той става първият православен духовник, изнесъл на 28 юни 1916 г. проповед от амвона на катедралата „Св. Павел“ в Лондон. С тази проповед той привлича вниманието на английското обществено мнение към положението в Сърбия по време на войната, което оказва влияние и върху британската политика към Сърбия след края на войната.


Освен среща с Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби Сръбският патриарх Ириней изнесе проповед в катедралата „Свети Павел“ в Лондон и беше посрещнат от кралица Елизабет ІІ в Бъкингамския дворец. Сръбският патриарх проведе среща и с намиращия се по същото време в Лондон на посещение Руски патриарх Кирил.


Предлагаме превод на приветствията, разменени между архиепископ Джъстин Уелби и патриарх Ириней по време на срещата между тях в Ламбетския дворец на 13 октомври 2016 г.


Християнство и култура


Приветствие на Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби


Ваше Светейшество, за мен е голяма радост и удоволствие да приветствам вас и вашата делегация в двореца в Ламбет.


Много се развълнувах от възможността да науча повече за дългата история на приятелство между Сръбската православна църква и Църквата на Англия. Особено съм развълнуван от това, че тази година отбелязваме 100-годишнината от едно изключително събитие – визитата на св. Николай Велимирович, посетил Англия като млад монах, оказала голямо влияние върху много хора. Позволете ми да цитирам един особено вълнуващ пасаж от неговата силна и вдъхновяваща проповед. Тогава той казва:


„Идвам от Сърбия, от „нощта“ на Европа. Там, където светлините са угаснали, където няма и следа от лъч светлина. Там светлините напуснаха земята и отидоха на небето, където единствената светлина вече идва само от небето. Въпреки това, макар и слаби във всичко, оставаме твърди във вярата и в надеждата, че утрото скоро ще настъпи“.


Утре вечер Ваше Светейшество ще има възможността да произнесе проповед от амвона на „Свети Павел“, което ще бъде емоционално и натоварено със спомени събитие. Това събитие обаче няма да е новост, тъй като пазим спомена за изключителното гостоприемство, с което се отнасяте към англиканската общност в Сърбия през последните сто години. По-конкретно искам да спомена топлото посрещане, което оказвате на моя апокрисиарий, както и приветствието, което правите към англиканската общност всяка година на Бъдни вечер във вашия патриаршески параклис.


Днес Сърбия отново се намира на граничната линия на Европа, срещайки десетки хиляди хора, прогонени от тъмнината в техните домове. И също толкова трагично, колкото и в миналото, и днес Европа не успява да се обедини пред това предизвикателство, а Сърбия отново трябва да понесе голямо бреме, но това позволява на Православната църква още веднъж да покаже силата на своята вяра.


Ала днес светлината все пак е повече, отколкото преди сто години. През последните десетилетия Европа е огрявана от Христова светлина на помирението. А под ваше ръководство Сръбската православна църква играе важна роля в изграждането на нацията. (…)


 


 
Предишен брой


Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2023 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org