BG | RU

ОСЕМТЕ ГРЕШКИ НА МИТРОПОЛИТ ОНУФРИЙ

година 2018 / брой 136, Николай Митрохин

  

Настоящият текст е написан и публикуван не за да „помогне със съвет“, нито пък да направи някого да изглежда „по-добре“ или пък да го „разкритикува“. Той анализира дейността на ръководителя на голяма обществена структура, каквато е Украинската православна църква към Московската патриаршия (УПЦ)[1]. Моите изследвания на УПЦ продължават повече от 20 години, но в същото време ми се налага да се занимавам с изучаване на дейността на други големи религиозни и обществени организации (РПЦ, ЦК на КПСС, движението на руските националисти, УПЦ – КП, УГКЦ) и техните началници.


Дейността на митрополит Онуфрий ме интересува от 1998 г., когато се състоя нашата първа (и последна към днешна дата) среща. Сред избирането му за глава на УПЦ написах аналитична статия за първите му крачки, която беше публикувана в английска и немска версия. Настоящият текст развива тази тема и създава пространство за дискусия. За съжаление оценката на дейността на главата на УПЦ е възможна само въз основа на неговите публични действия. Молбата ми за ново интервю през юни 2018 г. за изясняване на неговите позиции в съвременната ситуация беше отклонена. Разбира се, мотивите и поведението на митрополит Онуфрий бяха активно обсъждани от автора с най-различни хора в Киев, имащи отношение към православната религиозност и украинската политика.


В текста дейността на митрополит Онуфрий е анализирана през призмата на стратегическите и тактическите грешки, които според автора ръководителят на УПЦ е извършил по своя воля и които не са били предизвикани от обективни обстоятелства и от „непреодолима сила“.


След това дълго въведение, имащо за цел да премахне неизбежните в социалните мрежи реакции, породени от недоразбиране на целите и мотивите на автора, да преминем по същество.


И така, грешка първа: след пристигането си в Киев от Черновци митроп. Онуфрий продължи със същия стил на управление. А именно: самотен умен човек пребивава в резиденцията си, всякакви хора идват при него, за да бъдат приети, а той умело решава проблемите им в свой (и на епархията) интерес. Само че Киев не е Черновци, където той, като бивш иподякон на патриарх Пимен, меко кацна от Москва през Почаев. Ако в Черновци той беше човекът носител на „столично“ ниво, то в Киев такива има предостатъчно. Следователно подобна стратегия явно не работи, но в същото време не беше и променена.


Грешка втора: митрополит Онуфрий иска да стане Московски патриарх. Или във всеки случай критично голямо число хора мислят, че това е така. В Москва за това се говори поне от 2010 г., за което свидетелства разбитата електронна поща на Кирил Фролов. Действията на митрополит Онуфрий като глава на УПЦ също така ни позволяват да говорим за това, че той не желае с нищо да дразни Москва, но и не се стреми да провежда линията на патриарх Кирил (което в неговия случай би било: а) политическо самоубийство, б) нарушаване на собствените вероучителни нагласи, за които ще говорим след малко). Ако това е така, то интересите на УПЦ за него са по-маловажни от личните амбиции. А възможностите за манипулирането му от Москва са достатъчно големи. Поради тази причина много от постъпките на митрополит Онуфрий се обсъждат и оценяват в следния широк диапазон: той разбра, че няма да стане патриарх (няма да изберат „украинец“) – следователно започна да прави „проукраински“ жестове; той разбра, че все пак остава сред кандидатите, понеже при натрапения избор между Иларион (Алфеев) и Тихон (Шевкунов) (най-обсъжданите кандидатури за приемник на Кирил) действително е за предпочитане пред тях, а следователно започна да прави „промосковски” жестове. (…)


 


 


[1] В статията авторът използва абревиатурата УПЦ за Украинската православна църква към Московската патриаршия, традиционно обозначавана с абревиатурата УПЦ – МП. Б. пр.
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2023 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org