BG | RU

Папата и „джендърът“. Полемика в пет въпроса.

година 2016 / брой 115,

  

Папа Франциск обвини френските учебници, че „индоктринират теорията на джендъра”. Във Франция се разгоря полемика, а министърът на образованието г-жа Нажа Вало-Белкасем лично отговори на римския папа, твърдейки, че изводите му са „прибързани и необосновани”. Ето равносметката от спора, направена от в. Фигаро:  • В какво папата упреква френските учебници?


Папа Франциск заяви, че учебниците във Франция пропагандират „идеологическа колонизация” и „теорията на джендъра”. Пред журналисти в самолета на връщане от посещение в Кавказ папата разказа анекдота за френски родител, чийто десетгодишен син възнамерявал да стане момиче. Според папата този баща запитал по време на обяд сина си какво щял да прави по-късно, а онзи му отговорил: „Ще стана момиче”. „Тогава папата споделя как си е дал сметка, че вината е на учебниците, преподаващи „теорията на джендъра”. А тя е противоестествена! Защото едно е някоя личност да чувства подобно влечение, този избор, и дори да промени пола си, друго е изцяло да се отстоява в учебниците тази линия, за да се променя менталността. Това се нарича „идеологическа колонизация”.  • Какво е теорията на „джендъра”?


Тези, които я оспорват, твърдят, че теорията на „джендъра” цели да изличи всяко различие, както биологично, така и социално, между мъжете и жените. Според тях тя тихомълком е вкарана в училищата, и то тъкмо през учебниците. В отговор се изтъква, че това е лош прочит на англосаксонските gender studies. Тези изследвания на „джендъра” се развиват от четири десетилетия в университетите, особено отвъд Атлантика. Тяхната цел, поне според привържениците им, е да проумеят социалните механизми, които водят до неравенството между мъжете и жените, а не да отричат съществуването на половете.  • За първи път ли папата споменава теорията за „джендъра”?


Не. Папата често е издигал глас срещу теорията за „джендъра”, без обаче да визира пряко френското образование. През юли 2015 г., по време на среща с епископите на Полша, той изрази съжаление, че „днес в училище се внушава на децата – на децата! – че всеки може да избира пола си. (…) Живеем във време на разрушаване на човека като Образ Божи”. През миналата година папа Франциск настоя, че „така наречена теория за джендъра” е израз на „стъписване и резигнация, като целта е да се заличи сексуалното различие, просто защото теорията не е в състояние да го поеме”. А през 2014 папата отсече: „Не може да се експериментира с младите и с децата! Те не са лабораторни мишки!”. (…)


 


 
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2022 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org