BG | RU

ПИСМОТО НА РУСКИТЕ СВЕЩЕНИЦИ В ЗАЩИТА НА НЕСПРАВЕДЛИВО ОСЪДЕНИТЕ ПО „МОСКОВСКОТО ДЕЛО“ И НЕГОВИЯТ МЕДИЕН КОНТЕКСТ

година 2019 / брой 144, Слава Янакиева

  

На 18 септември беше публикувано „Открито писмо на свещеници в защита на задържаните по „Московското дело“[1] – арестуваните, съдените, осъдените и затворените с непомерно дълги присъди протестиращи срещу тоталитарните методи на властта, която, уви, не се поколеба да гарантира изборната си победа в последните местни избори, отказвайки регистрация на опозиционните кандидати. Натискът и репресиите бяха насочени както срещу лидери на опозицията (Навални и Собол, многократно задържани, чиято кандидатура се препятстваше със силови средства), така и срещу обикновени граждани[2]. Мирните протести започнаха още през май и продължиха активно до август. При някои от тях имаше открита провокация на сблъсъци от страна на властите, които се нуждаеха от повод за провеждане на масови репресии. Бяха арестувани над хиляда граждани, сред които дори случайни минувачи. При някои от арестуваните обвиненията бяха за нападение над правоохранителните органи, като решаващо за задържането и осъждането им беше свидетелството на отделни полицаи и ОМОН-овци, „почувствали силна болка“ (без видими физически травми) вследствие на тази „агресия“. Особено голямо възмущение предизвикаха опитите да бъдат отнети децата на протестиращи двойки по фалшиви обвинения.[3] Някои от арестуваните вече са осъдени за насилие спрямо „органите на реда“, без особено старание за убедителност на съдопроизводството. Драстичен е случаят на Константин Котов, който беше осъден на 4 години лишаване от свобода в „колония“ (в лагер, каквито в Русия все още има) за това, че е присъствал на нерегламентирани от властта протести и призовавал за провеждане на такива в социалните мрежи. Делото му доби известност като пример за манипулирано съдопроизводство, защото не бяха представени еднозначни доказателства от видеокамери, докато поведението му, по думите на свидетелите, е било изключително миролюбиво. Въпреки това според т.нар. „дадинска“ глава от УК на РФ, която се прилага, когато „човек в течение на половин година бъде съден повече от два пъти … за масови безредици“, той беше „привлечен под отговорност“ и осъден с открита демонстративност на отмъстителния характер на наказанието.[4]


Писмото на свещениците, чийто превод е представен по-долу, няма експлицитно политически цели. Самите му автори го определят като „състрадателно“ и „съчувствено“ (печалование). Този му мирен характер обаче не беше признат от страна на някои църковни и граждански представители и в последващите публикацията му дни върху подписалите се изсипаха обвинения и ругателства от всякакъв характер.[5]


Синодалният отдел по взаимоотношенията на Църквата с обществото и средствата за масова информация към Московския патриархат (СИНФО) още в деня на публикуването на писмото излезе с двусмислено-казионен коментар, който посочва некомпетентността на подписалите свещеници да преценяват ситуацията на задържаните и препоръчва институционалното решаване на въпроса през Правозащитния център към Всемирния руски народен събор (ВРНС, чийто глава е Московският и на цяла Русия патриарх Кирил (Гундяев), а заместник-председател – злощастно известният в България във връзка с шпионския скандал Константин Малофеев) – институция, „професионално“ занимаваща се със защита на несправедливо осъдени, което несъмнено е дълг на Църквата.[6] В добавка към това изпълнителният директор на въпросния „правозащитен отдел“ Роман Силантьев в свое лично изказване пред журналисти предупреждава подписалите свещеници „да не правят заявления за задържаните в хода на акцията в Москва, без да са се ориентирали в ситуацията“, а също и че въпросът е „силно политизиран“ и свещениците трябва да се въздържат от „резки изказвания“[7]. (…)


 


 


[1] „Открытое письмо священников в защиту заключенных по „московскому делу”.” Православие и мир, 18.09.2019, https://www.pravmir.ru/otkrytoe-pismo-svyashhennikov-v-zashhitu-zaklyuchennyh-po-moskovskomu-delu/.


[2] Локтионова, Мария, and Елизавета Королева. „«Этого я вам не прощу»: чем обернулись заседания по московскому делу.” Газета.Ru, https://www.gazeta.ru/social/2019/09/04/12625027.shtml. Accessed 22 Sept. 2019.; Зотова, Елизавета Фохт, Наталия. „‘Ни разу даже не подрался’: 14 историй фигурантов ‘московского дела.’” BBC News Русская служба, 30 Aug. 2019. www.bbc.com, https://www.bbc.com/russian/features-49497997. Това са само две от многобройните публикации по темата.


[3] „Прокуратурата в Москва иска да отнеме децата на второ семейство, участвало в протестите.” Свободна Европа, 27.08.2019, https://www.svobodnaevropa.bg/a/30129822.html.


[4] “Константин Котов получил четыре года колонии за три митинга.” BBC News Русская служба, 5 Sept. 2019. www.bbc.com, https://www.bbc.com/russian/news-49587109.


[5] “В РПЦ Назвали Письмо Священников в Защиту Осужденных За Беспорядки Политическим Заявлением.” ТАСС, https://tass.ru/obschestvo/6897027. 18 Sept. 2019.; Священник-блогер из Ахтубинской епархии призвал клириков, подписавших «Открытое письмо», не заниматься гапоновщиной. https://ahilla.ru/svyashhennik-bloger-iz-ahtubinskoj-eparhii-prizval-klirikov-podpisavshih-otkrytoe-pismo-ne-zanimatsya-gaponovshhinoj/. 18 Sept. 2019.;


[6] Комментарий Отдела по взаимоотношениям Церкви с обществом и СМИ в связи с публичным обращением ряда священнослужителей по фигурантам дела о задержанных в ходе протестов в Москве | Синодальный отдел по взаимоотношениям Церкви с обществом и средствами массовой информации. https://sinfo-mp.ru/kommentarij-otdela-po-vzaimootnosheniyam-czerkvi-s-obshhestvom-i-smi-v-svyazi-s-publichnym-obrashheniem-ryada-svyashhennosluzhitelej-po-figurantam-dela-o-zaderzhannyh-v-hode-protestov-moskve.html. 18 Sept. 2019.


[7] “Правозащитник удивлен, что священник РПЦ в Гонконге комментирует беспорядки не там, а в Москве.” Интерфакс - Религия, http://www.interfax-religion.ru/?act=news&div=73366. 18 Sept. 2019.
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2022 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org