BG | RU

Политическото православие: Идеология? Гражданска религия? Ерес?

година 2017 / брой 120, Кирил Говорун

  

Ще започна с разказ за това как беше изкован терминът „политическо православие“. Той се появи в Украйна след Оранжевата революция (2004). Украинската православна църква (в общение с Московската патриаршия) беше силно ангажирана с подкрепата на тогавашния кандидат за президент Виктор Янукович, който на свой ред беше обвинен във фалшифициране на резултатите от изборите. Уличните протести отхвърлиха претенциите на Янукович за президентското място и доведоха на власт продемократичния кандидат Виктор Юшченко. В резултат на Украинската православна църква й беше трудно да обясни пред обществото и новия политически истаблишмънт подкрепата си за Янукович. Междувременно някои мирянски групи усилиха политическата си активност в името на тази църква. Те оркестрираха процесии из централните улици на Киев. Заедно с иконите и кръстовете носеха и политически лозунги срещу Запада, срещу евентуалната интеграция на Украйна в ЕС и в полза на Русия. Тези групи бяха подкрепяни от най-радикалните политически сили в Украйна като комунистическата партия например, както и от различни политически субекти в Руската федерация. Макар да правеха изказванията си в името на УПЦ, въпросните групи не даваха никакъв отчет на водачите на тази църква. (Само в скоби ще кажа, че някои от участващите в това активисти сега се сражават с „Калашников“ в ръка на страната на сепаратистите в Източна Украйна.)


Споменатите групи създаваха главоболие на водачите на УПЦ, които искаха да си върнат, доколкото е възможно, доверието на обществото към Църквата след нейната подкрепа за Янукович през 2004. През декември 2007 г. Съборът на епископите на УПЦ със специална декларация отхвърли дейностите на най-активната мирянска група – Съюз на православните украински граждани и нейния лидер Валери Кауров. Съборът също така заклейми т.нар. от него „политическо православие“: „Осъждаме също и така нареченото „политическо православие“, което предвижда внасянето на политически лозунги в Църквата“.


Това беше основополагащо действие за справяне с проблема, който обсъждаме тук. И аз съм доволен от факта, че този проблем разтревожи православните църкви до степен да организираме вътрешноправославна конференция с такъв впечатляващ мащаб.


Терминът „политическо православие“ беше изкован по асоциация с „политическия ислям“ . Последното понятие се дефинира като „мобилизацията на ислямската идентичност в преследване на специфични цел на публичната политика както вътре в ислямското общество, така и в отношенията му с другите общества“. В случая с „политическото православие“ в Украйна е налице експлоатиране на православната вяра от извънцърковни сили за постигане на определени политически цели, а именно – експанзията на така наречения Руски свят и способстване на неоимпериалния неосъветски проект в постсъветските държави. Да, точно тези опити, които доведоха до сегашната война в Украйна, започнаха още тогава.


Изглежда обаче, че „политическото православие“ е по-универсален феномен, отколкото смятахме в Украйна през 2007 г. Всъщност то засяга много, ако не и всички православни църкви. (…)
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2023 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org