BG | RU

ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА В АМЕРИКА И РАСИЗМЪТ. ВЪВЕДЕНИЕ КЪМ ПУБЛИКУВАНИТЕ ДОКУМЕНТИ

година 2017 / брой 124, Смилен Марков

  

В нощта на 11 срещу 12 август 2017 г. в град Шарлотсвил в американския щат Вирджиния е проведена демонстрация, в която участват членове на организаците „Алтернативна десница“ и Ку-Клукс-Клан, неонацисти, неоконфедералисти, поддръжници на движението Millitia, бели националисти и бели супрематисти. Мотото на проявата е „Обединете дясното“. Поводът е одобреното от градския съвет премахване на паметника на генерал Робърт Лий, оглавил войските на Конфедерацията по време на Гражданската война. В полувоенно облекло и въоръжени с огнестрелно оръжие, демонстрантите преминават през града с факли в ръце. Много от тях носят фланелки с предизборния девиз на Доналд Тръмп „Да направим Америка отново велика“; чуват се неонацистки лозунги като „Кръв и почва“ (Blood and soil) и поздравът Heil-Trump, произнесен с вдигната дясна ръка. След официалния край на демонстрацията един от участниците връхлита с автомобил върху група контрадемостранти. Загива жена на 32 години и са ранени поне 19 души. 20-годишният извършител Джеймс Феликс Фийлдс е задържан и според министъра на правосъдието Джеф Сешънс простъпката му носи белезите на „вътрешен тероризъм“. Реакциите на президента Тръмп са противоречиви. В първото си изявление той осъжда насилието, но уточнява, че то идва „от всички страни, от всички страни“. Това изказване предизвиква скандал в широката общественост, в т.ч. и в редиците на Републиканската партия. Сенаторът Кори Гарднър призовава: „Господин президент, трябва да назовем злото по име!“. Демократът Брайън Шатц е още по-категоричен: „Един президент, който осъжда нацизма – нима искаме прекалено много!“. Симптоматичен е един от първите коментари в Германия, във вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг: „Когато става дума за десен екстремизъм, Тръмп мълчи. Тук са духовете, които той призоваваше“. На 14 август Тръмп е принуден да направи повторна осъдителна декларация, като този път поименно назовава някои неонацистки организации. Това изявление се възприема като по-скоро формален акт. Поради нестихващите критики на 15 август президентът прави трета декларация, в която потвържадава първоначалната си позиция, че и двете страни са виновни за ескалацията. Той настоява, че не всички участници в демонстрацията са неонацисти, а някои от тях принадлежат към „алтернативното ляво“ – непознат досега термин, изкован от самия президент. Тръмп изразява съмнение, че атаката с автомобил може да се определи като „вътрешен тероризъм“.


Смут обхваща цялото американско общество, в т.ч. и православната общност. Отправят се призиви към синодите на Православната църква на Америка (OCA), на Гръцкия провославен диоцез в САЩ, какато и към Събранието на каноничните православни епископи в Америка (ACOUSA) еднозначно да осъдят проявата в Шарлотсвил. Организира се онлайн петиция сред православни от цял свят, която настоява православните епископи в САЩ смело да засвидетелстват, че православната вяра е несъвместима с расизма. Подозрението, че някои православни среди биха се въздържали от категорично осъждане, се подсилва от влиятелния сайт Public Orthodoxy, който на 16 август публикува материал на Инга Леонова, озаглавен „Оглушителна тишина“. В него авторката припомня за скандал, разтърсил православната общност в САЩ преди три години. На Лазарова събота през 2014 г. Матю Хаймбах, открит последовател на белия супрематизъм, приема провославната вяра и става член на юрисдикцията на Антиохийската патриаршия в САЩ. На Светли понеделник същата година той, заедно със свои симпатизанти от движението Младежка мрежа (бяло супрематистко движение, идентифициращо се с православието), пребива с дървен православен кръст участник в антирасистка демонстрация. Без отговор остават призивите към ACOUSA да излязат с декларация, с която да се разграничат от твърденията на Хаймбах, че расизмът и белият супрематизъм са онтологично присъщи на православието. Диоцезът на Антиохийската патриаршия отлъчва Хаймбах и неговия ментор Мат Парот, за което информира с обявление в енорийски уебсайт. Леонова посочва, че година след това събитие Хаймбах се присъдинява към група румънски православни, която съществува и понастоящем.


В крайна сметка Синодът на OCA и ACOUSA излизат с декларации против расизма, които публикуваме. Осъдителна реакция има и от Гръцкия православен диоцез. Поместваме за сравнение и документ на OCA по повод годишнина от подписването на Декларацията за еманципацията от 2013 г. Очевидно в кратък период общественият дневен ред на православните общности в САЩ се е променил съществено.


 


По материали от Wikipedia и publicorthodoxy.org


Смилен Марков


 
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2023 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org