BG | RU

Светогорски образи, 1910 г.

година 2016 / брой 115,

  

Немалко от поклонниците в Атон през вековете са държали да споделят впечатленията си от Света гора, да удържат на хартия спомена за тези земи, обгърнати от молитва и святост. Същото е валидно и за немалко художници и фотографи, като никое свидетелство не е в повече и не отменя предишното.


Ето защо след Светогорския цикъл на Цанко Лавренов (брой 114/2016 г.) и непубликувани потрети на монаси от Атон от архива на проф. Михаил Енев (в брой 61/2011 г.), решихме да ви предложим този набор от ранни светогорски снимки от колекцията на Любомир Юруков.


Става дума може би за първите български фотографии, заснети в Атон върху стъклени плаки.


Техният автор е неизвестен, но на описанията по хартиените пликове, в които са се съхранявали плаките, освен лаконични надписи нечия ръка грижливо е изписала и годината: 1910 г.


Тъкмо това дава основание да смятаме, че може би пред нас са най-старите български снимки от Света гора.


Отчитайки равнището на използваната техника от онова време, би могло да се предположи, че експедицията е била доста тежка. Фотографът е трябвало да се придвижва из светогорските манастири с огромен фотоапарат, тежък статив и стотици плаки, което предполага помощта на съпровождачи, каквито забелязваме на доста от плаките.


Атонските монаси не са обичали да се фотографират и въпреки това неизвестният фотограф е успял да запечата някои от тях на снимките си.


За съжаление цялата тази уникална колекция от стъклени плаки е била разпродадена преди години из столични антиквариати и днес по-голямата част от нея вероятно се намира в чужбина.


По една случайност колекционерът Любомир Юруков успява да получи разрешение да я сканира и така тези безценни свидетелства, образите на първото българско фотографско поклонничество, оцеляват.


А днес част от тях с неговото любезно съдействие за първи път виждат бял свят.


 


 


 
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2022 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org