BG | RU

ТОЙ БЕ НАШИЯТ ОТВОРЕН ПОРТАЛ КЪМ ЦЪРКВАТА

година 2022 / брой 168, Роберт Джераси

  

С голяма мъка научихме трагичната вест за смъртта на нашия голям приятел, поддръжник, човек с огромно сърце и прекрасна усмивка, отец Ангел Ангелов.


Казват, че хората не търсят чудеса, а търсят утеха и я намират в тези, които са страдали и са намерили сили да продължат напред.


Отец Ангел мина през много страдания, но никога не загуби вярата си и винаги бе готов да даде утеха и упования на всеки нуждаещ се.


След близо месец престой в болницата, когато всички вече се надявахме скоро да го видим оздравял отново сред нас, една сутрин дойде страшната вест, че той е починал.


Човек трудно се примирява с такава загуба, защото празнината, която той остави след себе си, е много голяма. Малко хора излъчват такава доброта и сърдечност като него. Благият му глас галеше слушателите му, всички го слушахме с благоговение и се радвахме на възможността да се докоснем до неговата вяра и познания.


Познавам го от 2008 г., знам колко обичаше семейството си, колко се радваше на сватбата на дъщеря си, как грееше от щастие, когато се роди внучката му. Ще ми липса безкрайно, но вярвам, че споменът за него няма да избледнее скоро.


И ние няма да го забравим, защото за нас той бе олицетворение на духовник, достоен представител на БПЦ, не само с осанка и присъствие, но и с необятната любов и себераздаване, които излъчваше.


Неговото благо обръщение „братко“ разтапяше сърцата ни, той бе нашият отворен портал към Църквата. Беше винаги съпричастен към съвместните ни инициативи, готов да помогне или да участва лично. Незабравими ще останат съвместните ни пътувания в Охрид и Истанбул, участията в честването на 100-годишнината на Софийската синагога и отбелязванията на празника Ханука. Помня и незабравимата реакция на покойния президент на Израел Шимон Перес при последното му посещение в София, когато го видя заедно с представителите на другите вероизповедания в синагогата. Той се спря при тях, ръкува се с всеки един от тях и първите 15 минути от обръщението си посвети на тях.


Такъв беше отец Ангел, голям приятел, винаги готов да помогне, лесен за комуникация и отворен за всичко ново и непознато.


Много ще ни липсваш, приятелю, но светлият спомен за теб ще пълни сърцата ни с усмивка и ще ни дава утеха и упование в дните пред нас.


Почивай в мир!


От името на Националния съвет на религиозните общности в България


 
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2023 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org