BG | RU

УБЕДЕНА ХРИСТИЯНКА НАЧЕЛО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

година 2019 / брой 143,

  

Урсула фон дер Лайен, която бе избрана за председател на Европейската комисия, е християнка от Евангелската лутеранска църква в Хановер. Какво място заема вярата в нейните политически позиции?


Урсула фон дер Лайен е убедена европейка по рождение, четем в германските медии. Родена през 1958 г. в Брюксел, още от дете тя говори немски и френски. По това време баща й, Ернст Албрехт – християндемократ, работи по изграждането на Европейската общност. По-късно той е министър-председател на Долна Саксония. Ала освен убедена европейка Урсула фон дер Лайен е и убедена християнка. Тя израства в евангелистко семейство и сама е член на Евангелската лутеранска църква в Хановер. След като завършва гимназия, следва медицина в Хановер и работи като акушер-гинеколог. В първите десет години от брака й с Хайко фон дер Лайен, който е лекар и професор, са родени и седемте им деца. Сама израснала в многодетно християнско семейство, тя винаги е искала да има много деца. Затова и късно влиза в политиката, през 2003 г. е избрана в парламента на Долна Саксония и става министър по социалните въпроси, жените, семейството и здравето. От 2005 г. е непрекъснато в кабинетите на канцлера Ангела Меркел – до 2009 г. като федерален министър по въпросите на семейството и младежта, впоследствие – до 2013 г., е федерален министър на труда и социалната политика. От 2013 г. е федерален министър на отбраната.


Майка на седем деца, със своето младежко излъчване тя е моделът на християндемократите за министър по въпросите на семейството, а либералите гледат с добро око на това, че по време на мандата си насърчава жените в опита им да съвместяват семейството и професията. И не се страхува от критиките, дошли от консервативното крило на нейната партия ХДС и от Католическата църква. Те я упрекват, че стимулирайки разкриването на повече места в детските ясли, скъсва с традиционните представи за семейството.


„Баща ми отговаряше за семейните доходи, а майка ми си седеше вкъщи и се грижеше за нас, децата. Моите родители се чувстваха щастливи от това разпределение на ролите – обяснява Фон дер Лайен в интервю пред Тагесшпигел през 2005 г. – Аз самата приемам моето семейство като дар, но живея при друго разпределение на ролите. Днес вече не съществува класическата мъжка професионална биография. Жените имат неограничен достъп до образование и до трудовия пазар – това е голямо завоевание.“


През цялата си политическа кариера Урсула фон дер Лайен неотменно е изразявала християнските си убеждения, припомня християнското списание Pro. През 2006 г. в качеството си на федерален министър по въпросите на семейството и младежта тя кани ръководители на Католическата и Евангелската църква за учредяване на Съюз за възпитание. Целта е запознаване в ранна детска възраст с християнската вяра и християнските ценности, както и изработване на мерки в подкрепа на вече съществуващия Алианс за семейството, насочени към по-доброто съчетаване на професията и семейството. Двете църкви, аргументира се тя, имат голям опит във възпитанието – те управляват многобройни детски градини, около 72 % от всички места при независимите доставчици на образователни услуги в Германия. В западната част на страната те осигуряват даже половината от всички места в детските градини, обяснява министърът. Така те стигат до много деца и родителите им. За тази ограничена само до християнски деноминации покана обаче Фон дер Лайен е критикувана от мюсюлмански и еврейски организации.


Пред Франкфуртер Алгемайне Цайтунг тя не крие убежденията си: „Така естествено, както предаваме майчиния език на децата, трябва да предаваме и религията“. Религията и религиозността биха им помогнали да имат доверие в бъдещето. „В един свят, който става все по-несигурен и неконтролируем, все по-голяма важност придобиват две неща, които зависят лично от нас: семейството и религията.“ Тя съветва родителите да се молят с децата си, тъй като подобни ритуали затвърждават собствената идентичност. (...)
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2023 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org