BG | RU

ВЪПРЕКИ ПОЗИЦИЯТА НА ВАТИКАНА АМЕРИКАНСКИТЕ ЕПИСКОПИ ПРОДЪЛЖАВАТ ПОДГОТОВКАТА НА ДОКУМЕНТА ЗА ПРИЧАСТЯВАНЕТО НА ПОЛИТИЦИ

година 2021 / брой 163, Кристофър Уайт

  

Предложението за изготвянето на такъв документ беше одобрено със 75 % от гласовете на епископската конференция


В гласуване, което беше очаквано, на 18 юни 2021 г. американските католически епископи решиха да продължат работата по изготвяне на документ за допускане до причастие на политици католици, които подкрепят правото на аборт. Решението беше взето въпреки опитите на Ватикана да забави този процес, за да бъде избегната опасността църковните тайнства да бъдат въвличани в партийните битки.


Предложението беше подкрепено със значително мнозинство от 168 гласа „за“, 55 „против“ и 6 „въздържали се“, или приблизително 75 % от всички епископи, което значително надвишава обикновеното мнозинство, необходимо за одобряването на проекта. По този въпрос епископите гласуваха на 17 юни, но резултатите бяха оповестени в последния ден от тяхното заседание, проведено във виртуална среда.


Решението да бъде дадена зелена светлина за изработването на документа е кулминация на дебатите по този въпрос, започнали миналия ноември, веднага след избора на президента Джо Байдън. Тогава американската епископска конференция обяви решение за създаване на работна група, която да обсъди „проблемите“, възникнали от избора на втория президент католик на страната, който подкрепя правото на аборт.


Въпреки намесата на Конгрегацията за доктината на вярата на Ватикана миналия месец, която призова за „задълбочен и искрен диалог“ и настоя за повече консултации между самите епископи, с политици католици, които не са съгласни с някои въпроси от църковното учение, както и с други епископски конференции, американските епископи гласуваха да бъде ускорена работата по подготовката на такъв документ след двучасови виртуални дебати, в хода на които повече от 40 епископи се изказаха в полза или против тази мярка.


Джон Кар, който в продължение на четвърт век е заемал позицията на главен политически съветник на епископската конференция, посочва, че дебатът по този документ е „показал дълбокото разделение сред епископите по отношение на предложението и начина на работа по този документа“.


„Една четвърт от епископите не са доволни от този процес, не са съгласни както с подхода, така и с контекста на неговото приемане, и се противопоставят на част от предложеното съдържание“, казва той пред National Catholic Reporter. „Значителен брой епископи заявиха, че тези опити вече са довели до сериозни църковни разделения, нанесли са вреди в пастирската дейност и публичния образ на Църквата и акцентираха върху необходимостта от различен, по-пастирски подход.“


„От опита си мога да кажа, че е безпрецедентно конференцията да вземе решение за продължаване на работата по документа, когато толкова много епископи изказват несъгласие“, добави Кар, посочвайки, че от ключово значение е какво ръководството на епископската конференция ще възприеме от дебата и дали ще се „потърси подход, който предполага повече диалог, по-голяма ангажираност и по-малко предубеждения“.


Комисията по доктринални въпроси към Епископската конференция, оглавявана в момента от епископ Кевин Роудс на Форт Уейн, щата Индиана, сега трябва да започне работа по пълния текст на документа, който да бъде изготвен до Общото събрание на епископите на САЩ през ноември.


Документът, за който Ватиканът изказа опасение, че е необходимо повече време за диалог и единство сред епископите, следва да бъде подкрепен с мнозинство от две трети от епископите, а след това да получи и одобрението на Ватикана, т.нар. recognitio.


През последните седем месеца американските епископи водят открити спорове както помежду си, така и с Ватикана по отношение на подхода, който да възприемат към Байдън.


След сформирането на работната група президентът на американската епископска конференция архиепископ Хосе Гомес от Лос Анджелис в деня на встъпването в длъжност на президента направи безпрецедентно изявление, в което отправи предупреждението, че „нашият нов президент е поел ангажимент да следва определени политики, които насърчават моралните злини“.


За разлика от него Ватиканът отбеляза встъпването в длъжност с телеграма до Байдън, в която отправи поздравления и го призова да следва политика, „която се характеризира с автентична справедливост и свобода“. Докато някои епископи одобриха акцента, поставен от Гомес върху проблема за абортите, други от тях определиха изявлението като „необмислено“.


През февруари, след като 10-членната работна група за Байдън беше разпусната, Комисията по доктринални въпроси започна предварителна работа по документ за „евхаристийната последователност“. През последните месеци редица консервативни католически епископи привлякоха общественото внимание към документа, като написаха свои собствени пастирски послания за Евхаристията и чрез крайнодесни новинарски сайтове оказаха натиск върху епископската конференция да изготви документ, който да не допуска до Евхаристия политици католици, които подкрепят правото на аборт. Други епископи изказаха обратното мнение, настоявайки, че не трябва да се допуска „Евхаристията да се превръща в оръжие“ за постигане на политически цели.


След опита на Ватикана да забави процеса, през миналия месец близо 70 епископи изпратиха частно писмо до Гомес с искане гласуването да бъде отложено, докато епископите ще могат да се срещнат на живо, за да обсъдят този чувствителен и поляризиращ въпрос. Но малко по-късно писмото изтече в медиите и Гомес обяви, че гласуването остава в дневния ред.


По време на тридневната среща редица епископи твърдяха, че документът не е насочен нито към определен човек, нито към определена политическа партия. Но тези твърдения многократно бяха опровергани от други епископи, включително ръководители на комисии на епископската конференция, които се позоваваха на католическата вяра и на президента Байдън, както и на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси като аргументи защо намират документа за необходим.


Кар казва, че някои от епископите вероятно са били успокоени от обещанието на Роудс, че предложеният документ „няма да включва мерки или насоки за възпиране от причастие на президента или други държавни служители, а по-скоро ще бъде по-широк учителен документ“.


„Изглежда, че в резултат на дебатите бъдещият документ ще бъде по-широк по обхват и по-ограничен по отношение на конкретното му приложение спрямо държавните служители“, казва той.


След три дни виртуални дебати, в които дискусията често беше прекъсвана от фрази като „Чуваме ли се?“, „Включен ли ми е микрофонът?“, епископите се очаква през ноември да се съберат в Балтимор на първото си заседание на живо от две години насам.


 


Източник: National Catholic Reporter, 18 юни 2021 г.


Превод от английски: Момчил Методиев


 


 
Предишен брой


Снимки

Контакти


Издава фондация "Комунитас"
Адрес: ул. "Неофит Рилски" № 61 "
Тел. 02 9810555
E-mail: hkultura@communitas-bg.org

2000-2023 hkultura.com Начало | Броеве | Проектът | Екипът | Разпространение | Контакт | Вход
webdesign: pimdesign.org