Църквата на Обединението, Япония и Северна Корея

Църквата на обединението и Северна Корея поддържат тесни връзки въпреки

крайния антикомунизъм на църквата.

 

Мъжът, убил Шиндзо Абе през юли 2022 г., беше мотивиран от убеждението, че бившият японски министър-председател е поддържал тесни връзки с религиозната група, станала известна като Църква на обединението. Убийството провокира разкрития, че много депутати от управляващата Либералнодемократическа партия (ЛДП) всъщност са поддържали тесни контакти с Църквата на обединението. Разкритията станаха причина всеки ден японската преса да излиза с ново заглавие по темата.

Църквата на обединението е религиозно движение, основано през 1954 г. от корейския религиозен водач Муун Сун Мюнг. По-късно тя се преименува на „Семейна федерация за световен мир и обединение”. Името не подсказва дали тази организация е религия, или не, но както в Европа, така и в САЩ тя отдавна е смятана за култ. Нейното седалище се намира в Южна Корея, а практиката ѝ да привлича огромни дарения от своите японски последователи, изпитващи вина за японската окупацията на Корейския полуостров, понякога се приема в страната за обществен проблем. След смъртта на Муун Сун Мюнг преди 10 години водач на групата стана неговата съпруга Хан Хак Джа.

Многобройни са свидетелствата на жертви на групата за негативното въздействие на така наречените „духовни продажби” – ритуал, чрез който наплашени хора са принуждавани да купуват дрънкулки, които да им помогнат да облекчат лошата „родова карма” на семейството си, или практиките за извличане на големи дарения от последователи на Църквата под претекст, че тя ще помогне за решаването на техни проблеми. В някои случаи децата на последователите на тази религия са оставени да живеят в крайна бедност, нещо немислимо в Япония, където малцина днес биха определили себе си като религиозни, а някои японци дори са развили непоносимост към религията.

Без съмнение убийството на Абе беше най-шокиращото събитие, случило се в Япония през 2022 г., и то накара обществото да обърне по-голямо внимание на Църквата на обединението. В същото време общественото мнение беше сплашвано от все по-честите военни изпитания на Северна Корея, чиито ракети неведнъж падаха в Японско море. На пръв поглед двата проблема може да изглеждат далечни, но всъщност Църквата на обединението и Северна Корея са тясно свързани.

Църквата на обединението остро критикува Северна Корея и издига призива за „Победа над комунизма”. През 1991 г. обаче основателят на Църквата направи сензационно посещение в Северна Корея и се срещна с тогавашния лидер Ким Ир Сен. По това време Северна Корея беше изпаднала в дълбока изолация и изпитваше сериозни финансови трудности след края на Студената война. Нямаше друг избор, освен да приеме подкрепата на едно сравнително младо религиозно движение, дори и то да настояваше за „победа над комунизма”. Роден преди разделението на Корея в днешна севернокорейска провинция, Муун Сун Мюнг искаше не само да се завърне в родния си град покрит със слава, но и се надяваше да успее да разпространи своята вяра сред севернокорейците, които биха се нуждаели от духовна подкрепа, ако Северна Корея последва съдбата на Съветския съюз.

Визитата на Муун в Северна Корея включваше не само срещи и официална вечеря с Ким, но и посещенията на забележителности като кулата Чучхе и планината Кумганг[1] В края на престоя си той направи изявление, в което оповести намерението си да инвестира в икономически проекти. Няма съмнение, че групата е инвестирала огромни средства в Северна Корея, макар и точните суми да не могат да бъдат доказани.

Всъщност Църквата на обединението създаде съвместно предприятие със Северна Корея, наречено „Пьонгхуа Моторс”, което започна да сглобява първите автомобили, произведени в страната. Туристическа компания, свързана с Църквата на обединението, започна да организира поклоннически пътувания за последователи на Църквата, както и туристически обиколки за широката публика. Групата инвестира и в недвижими имоти, като построи хотел „Потхонганг”, където често отсядат чуждестранни гости, както и големия ресторант „Ансан”. Тя създаде и едно странно съоръжение, наречено „Център за световен мир”, в което се помещава и параклис на Църквата на обединението. Нейни членове имаха възможност да пребивават в Пхенян в продължение на години.

Като изследовател на отношенията на Корейския полуостров, бях посъветван от по-възрастни колеги да внимавам с организациите, свързани с Църквата на обединението, както и с академичните списания, разпространявани от организацията. Във Вашингтон срещнах членове на Църквата на обединението, които ме поканиха на симпозиум, а предложението беше съпроводено с обещание за сериозен хонорар. Отказах, защото бях запознат с историята, но много уважавани колеги са взимали участие на такива симпозиуми, организирани от групи с различни имена, но свързани с Църквата на обединението. Така немалко изследователи по невнимание подкрепят „легитимността” на Църквата на обединението.

Накратко, Църквата на обединението е силно политизирана група както за да си осигури защита, така и за да разшири сферата си на влияние. В продължение на повече от половин век тя установява контакти с перспективни депутати в началото на тяхната политическа кариера, като им прави големи дарения и подкрепя техните предизборни кампании. Един бивш министър-председател от 70-те години веднъж дори каза: „В Азия ще се появи един

велик водач. Името му е Муун Сун Мюнг!”.

В продължение на много години депутати от ЛДП са посещавали събития, организирани от групи, свързани с Църквата на обединението. Така в хода на годините партньорските отношения между партията и групата са се превърнали в норма. Като министър-председател, Абе изпрати видео обръщение, в което казваше: „Изказвам дълбокото си уважение към президента Хан Хак Джа, положила толкова усилия за мирното обединение на Корейския полуостров”.

Има голяма ирония в това, че Църквата на обединението извлича големи дарения от своите последователи в Япония, които след това инвестира в Северна Корея, както и че японското правителство е търсило решение на проблема с изстрелваните от Северна Корея ракети, докато в същото време членове на управляващата партия са поддържали тесни връзки с тази религиозна група.

 

Превод от английски: Момчил Методиев

 

[1] Кулата Чучхе е пропаганден монумент в Пхенян. Планината Кумганг (Диамантената планина), разположена в Северна Корея, е традиционно място за поклонение за корейците от двете страни на границата, която Северна Корея се опитва да развива като туристическа дестинация. Б.пр.